Baran

14.02.2012 14:31

 

Kedže ja mám doma toto krásne plemeno, rozhodla som sa sem o ňom niečo spísať.
Okrem mnohých plemien králikov so vzpriamenými ušami, existujú aj plemená a varianty králikov s ušami, ktoré majú nadol-zvesenými. Tieto králiky sa nazývajú barany. Tieto uši sú výrazne dlhšie ako uši klasických králikov a na vrcholku hlavy sú spojené tzv. korunkou. Delia sa na skupiny:
zakrslé barany, malé barany, stredné barany a veľké barany. Hmotnosť zakrslých baranov sa pohybuje od 1,5 kg -2,5 kg. Malé barany  mávajú približne hmotnosť od 2-3,5 kg. Rozpetie ich uší je približne 30-36 cm. Medzi malé plemená baranov patria aj strakáče.
Stredné barany mávajú hmotnosť od 3,5 kg pričom anglický baran, ktorý sa zaraďuje tiež medzi stredné plemená môže mať aj okolo 5 kg.
Medzi veľké barany patrí aj veľmi známe plemeno francúzsky baran, ktoré máva hmotnosť minimálne 5 kg. Toto plemeno má rozpetie uší okolo 40-42 cm.
Povahovo by sa dali charakterizovať podľa mojej skúsenosti a názoru ako kľudný, vegeťácky, inteligentný (hodnotím podľa môjho ušiaka) , maznavý a vzhľadovo veľmi krásny a roztomilý.