Efektívnosť očkovania proti moru

24.11.2011 14:01

Efektívnosť očkovania proti moru



Nato, aby bol králik naozaj efektne a správne zaočkovaný je potrebné vedieť pár pravidiel ako správne očkovať:

Vek králika

Vek králika je v očkovaní veľmi dôležitý. Pri očkovaní proti moru králik musí mať minimálne 6 týždňov. Ja očkujem na konci 6. týždňa alebo začiatkom 7. týždňa. Niektorí chovatelia uvádzajú aj 10. týždeň od narodenia. Po prvom očkovaní proti moru je potrebné následné preočkovanie a to po pol roku od prvého zaočkovania. Potom stačí ak sa králik zaočkuje vždy po jednom roku. 

Zdravie králika

Najdôležitejšie je, aby bol králik úplne zdravý. Vakcína proti moru obsahuje v sebe látky moru, ktoré nie sú pre králika nebezpečné. Nebezpečné sú iba v tom prípade ak je králik nakazený morom. Tieto morové látky chorobu ešte urýchlia. Preto je dobré očkovať králika včas.

Množstvo vakcíny

Vakcína proti moru Castorex je balená v ambulke s objemom 20 ml. Vakcína sa očkuje s injekciou pre jedného králika presne 0,5 ml. V súčastnosti sa táto vakcína dá kúpiť v lekárňach ale len na predpis od zverolekára.

Skladovanie vakcíny

Vakcínu Castorex treba skladovať pri teplote +2 až + 8 .C v chladničke. Vakcínu je najlepšie spotrebovať do 24 hodín od otvorenia, ale v chladničke vydrží dlhšie. Pred očkovaní by sa mala vakcína pretriasť.