Očkovanie

24.11.2011 13:51

 

Očkovanie a prevencia proti chorobám




Očkovanie proti moru
Proti moru sa očkuje v šiestom týždni života mladého králika. ďalej sa očkuje vždy po roku od zaočkovania. Králiky nikdy nesmieme očkovať choré, lebo by mohli zomrieť. 
Očkuje sa za hlavou na hornej časti krku. Očkujeme až keď sa králik prestane trepať, lebo by ho to mohlo ešte viac bolieť. Jedna dávka pre jedného králika obsahuje 5 ml. 
Najznámejšia vakcína proti moru je Kastorex, ale sú aj ďalšie. 

img63/443/p4210313ky9.jpg
Očkovacia vakcína Kastorex




Očkovanie proti myxomatóze

Myxomatóza je známa okolo sto rokov. Táto choroba mení formy. Myxomatóza spôsobuje veľké straty králikov. Prenos sa uskutočňuje priamo medzi králikmi vzduchom, prachom, hmyzom (komáre). Dobrou ochranou proti komárom je sieťka na klietku alebo použitie prípravkom na hubenie hmyzu. Príznaky tejto choroby sa objavujú po 6 až 10 denej inkubačnej dobe dochádza k hnisavému výtoku z očí. Neskôr na ušoch a hlave. Králik tažšie dýcha. Po asi 14. dňoch králik zomiera. Jedinou účinnou ochranou je správna vakcinácia králika. Nezaočkované zvieratá môžu byť zdrojom nákazy. Vakcína proti myxomatóze je monovalentná vakcína MYXOGEN a kombinovaná vakcína PESTORIN MORMYX. Exostujú aj ďalšie vakcíny, ale ich názvy nepoznám alebo ich ani nepoužívam. Očkuje sa od 10. týždňa veku zvieraťa. Ďalšie zaočkovanie je od 6. mesiaca od posledného zaočkovania. 



Kokcidióza

Prenos tejto chorby je pomocou krmiva alebo vody. NAjväčšie nebezpečenstvo hrozí mláďatánm vo veku 6 až 8 týždňov. Príznaky: poruchy trávenia, hnačka, vychudnutosť. Liečba: Poúžívam prípravok SALICOX. Tento prípravok sa rozmiešava vo vode, ktorú majú králici v miske. Do vody rozmiešame 1 gram lieku na liter pitnej vody na prvý, tretí, piaty, siemi a deviaty deň. 

Obrazek