Zmyslové vnímanie

24.11.2011 13:19

 

Zmyslové vnímanie

 

Sluch: Králiky vďaka dlhým lievikovitým ušiam veľmi dobre počujú až v rozsahu 360 ° a môžu zaznamenať aj ty najtichšie zvuky. Králiky-barany majú kvôli zveseným ušiam sluchové schopnosti o niečo menšie.

Čuch: Králičí ňufák obsahuje 100 miliónov čuchových buniek, nozdry králika sú pohyblivé. Čuch je veľmi dôležitý najmä pre značkovanie revíru a pre komunikáciu viacerých králikov. Zrak majú králiky nasadený po stranách hlavy, čo zabezpečuje široké zorné pole. Pokusy preukázali, že králiky sú schopné rozlišovať zelenú a červenú farbu, iné farby nerozlišujú. Veľmi dobre však vidia v šeru.

Hmat: ďalším veľmi dôležitým zmyslom je pre králiky aj hmat. Hmatové fúzy tzv. vibrisy sú rozmiestnené a viditeľné najmä okolo papuľky a ňufáka. Práve vďaka ním sa dokáže králik orientovať.

Chuť: králiky majú veľmi dobre vyvinutú chuť dokonca až niekoľko krát lepšie ako ostatné živočíchy. Dokážu rozlišovať 4 základné chute- sladkú, kyslú, horkú, slanú tak isto ako ľudia. Horká chuť im ale vôbec neprekáža ba naopak na púpave si veľmi radi pochutnajú.